350 Gram groft rugmel
100 Gram hvedemel
50 Gram 5 korns blanding (eller lignende hele kerner)
4 Deciliter koldt vand
1/4 Pakke gær
1 Teske salt
Først blandes mel, kerner og salt i skålen til røremaskinen, derefter røres gæren ud i vandet, det tager lidt tid men kan sagtens lade sig gøre.
Røremaskine startes op med K-spade på laveste hastighed og vand/gær blandingen tilsættes langsomt.
Det skal mikses i 3-4 minutter indtil det er æltet godt igennem.
Derefter skal det skiftevis hæve og foldes i intervaller som følger, det er en ret tynd dej indtil den er æltet/foldet nogle gange, så det hjælpe med mel på bordet når der foldes så dejen ikke klæber til bordet.
Røreskål dækkes og sættes i køleskab i 1 time.
Sættes til hævning på køl i en time igen.
Derefter hældes dejen ud og foldes indtil den bliver lidt fastere.
Sættes til hævning på køl i ½ time.
Derefter hældes dejen ud og foldes indtil den bliver lidt fastere.
Sættes til hævning ved stuetemperatur i ½ time.
Så hældes dejen ud og foldes indtil den bliver lidt fastere, og derefter fyldes den i bageform (rugbrødsform) og hæver ved stuetemperatur i 1 time.
Jeg plejer at pensle med vand og dryss birkes, sesam eller nigella frø på inden den hæver den sidste time i formen.
Ovnen forvarmes til 190 grader med en bradepande i bunden, og samtidig med at brødet sættes ind hældes kogende vand i bradepande så der er damp i ovnen det første stykke tid.
Bages i 50 minutter og hviler derefter lidt i formen på rist inden det tages ud.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar